Sally Bauer Open Water – ett simäventyr vid Kullaberg

Simsträckan för provsimningen av Sally Bauer Open Water

Simsträckan för provsimningen av Sally Bauer Open Water

Den 13 juli var jag med i en grupp som simmade första sträckan av ett simlopp till minne av den mänskliga torpeden från Helsingborg, Sally Bauer. Loppet ska heta Sally Bauer Open Water och det ska gå från Solviken i Möller där vi även startade nu men till skillnad från oss ska simmarna inte kliva upp ur havet vid Paradishamn utan fortsätta runt hela Kullaberg. Vi simmade knappt 4 km, om loppet blir av kommer det att bli betydligt längre.

Vi samlades vid Kullens fyr och idésprutan och initiativtagaren till alla äventyr som sorterar under Kullamannen, Per Sjögren höll en race briefing där han gick genom säkerhetsaspekter och vad som gällde ifall man behövde hjälp. Det kändes tryggt att ha kajaker som följde bredvid oss samt en snabb ribbåt från Sjöräddningen som puttrade fram och övervakade oss alla. Jag är säker på att hela sällskapet var lika peppade, inspirerade och ivriga att få hoppa i havet och simma längs Kullabergs magiska kustlinje.

Jag hade blivit inbjuden av min klubbkompis Anna Eriksmo och tyckte att det hela lät alldeles för roligt för att kunna motstås. Min vän och simcoach Kerstin Nordén skulle också simma och det kändes både skoj och tryggt. Skoj för att hon är en härlig person att umgås med och tryggt för att jag visste att hon kunde simma saktare och hålla min takt så att jag fick sällskap under hela simningen.

Delar av sällskapet på plats vid Solviken

Delar av sällskapet på plats vid Solviken

Vi organiserade oss i bilar så att all kom till Solviken från Kullens fyr samtidigt som det fanns bilar kvar vid Kullens fyr så att vi kunde hämta bilarna vid Solviken efter simningen. Väl i Solviken gled alla i sina neoprendräkter och gjorde några mindre pretentiösa uppvärmningsövningar. Säkerhetsansvarig för gruppen av kajakpaddlande samlade oss på bryggan och gick genom säkerhetsgreglerna än en gång innan vi hoppade i. Per gjorde tummen upp från ribbåten, alla vi simmare svarade med vars en tumme upp och sen bar det iväg.

Simning längs Kullabergs kustlinje

Simning längs Kullabergs kustlinje

Vi hade tur med vindarna. Det blåste endast 5 m/s vilket kan ses som nära nog vindstilla runt Kullaberg. Vågorna var inte höga. Ganska breda men de påverkade inte simningen direkt. Där var mycket brännmaneter i havet och det var inte direkt trevligt. Vi fick alla träna på att snabbt byta vattenläge vid ett flertal tillfällen. Jag undkom all form av närkontakt med dessa djur tack och lov. Simningen var helt magiskt. Det var oerhört imponerande och storslaget att få uppleva Kullaberg ur lägsta möjliga grodperspektiv. Berget är magnifikt att uppleva på torra land och det är definitivt inte mindre magnifikt när man befinner sig i havet vid berget fot.

Vid målet i Paradishamn

Vid målet i Paradishamn

Efter simningen var alla lyriska av upplevelsen. Den snabbaste simmaren förärades med en tångruska och dask i rumpan av ett stycke drivved. På vägen hem stannade vi på en restaurang i Höganäs och åt en ljuvlig räktrålare. Det är dock en helt annan historia som innehåller så väl en enorm pung som jättestora pattar.

Vän av ordning kanske undrar hur jag kan ha foto på någon som simmar. Nu är det så att Anna Eriksmo är inte som vilken Anna som helst, nej hon är en helt annan Anna. Före race briefing provsimmade Anna den avslutande kilometern för att kunna ge Per information om hur starka strömmarna runt spetsen av Kullaberg var. De var uppenbart inte tillräckligt starka för att ställa in simningen. Anna bytte till en torr våtdräkt och sen simmade hon med oss andra från Solviken till Paradishamn.

Om du någon gång får möjligheten att simma runt Kullaberg så ta chansen. Det är lätt värt att plaska i Kullamannens fot(?)spår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s