Fotomaraton med Fotosöndag


Brunnslock i Malmö

I går, lördagen den 25 februari, var ett smått historiskt datum för oss fotosöndister. Fotosöndag arrangerade sitt första fotomaraton och hela 135 fotografer. Fotosöndister. Ägnade en stor del av sin lördag åt att fotografera sex olika teman som presenterades tema för tema med en timmes mellanrum. Jag körde in till Malmö för att ha tillgång till mycket mer variationer och möjligheter än vad miljön hemma i Bjärred kan erbjuda. Med stor entusiasm parkerade jag bilen, klev ur och tog min kamera på axeln. Inväntade att klockan slog 09.00 då första temat skulle presenteras. Timmen slog och jag startade ivrigt appen för Twitter på min telefon. Då visade sig Telia 3G från sin sämsta sida, alla kommunikation med Internet var stendöd. Panik!

Jag hade bestämt med två andra fotografer att vi skulle träffas och gå tillsammans under dagen. Nu stod jag så utan någon som helst möjlighet att kunna kolla om de skrivit till mig på Twitter. Med förlängda steg snuddande nära gasellöpning tog jag mig till jobbet för att få tillgång till WiFi och kunna kolla så väl tema som var i geografin mina fotokompisar befann sig. Paniken la sig. En av fotograferna hade begett sig till en annan plats i stan och från den andra fick jag SMS om att hon var försenad. Jag konstaterade att allt fungerade som det skulle på telefonen sen startade jag om den och efter det blev Telia 3G åter igen kompis med telefonen. Ibland är dagens teknik märklig. Underbar men märklig.

På grund av att jag begav mig till jobbet fick jag tillfälle att ta ett foto av en bild som jag har gått och sneglat på sen i november. Det kändes oerhört skönt att äntligen få ner den idén på kamerans sensor. En milstolpe och en bock vid en punkt i min idébok. Några SMS och lite väntetid senare mötte jag upp min fotografkompis och vän Flora och vi tog oss an utmaningen i Fotomaraton. När det andra temat presenterades värmdes mitt hjärta lite extra då temat som var krock passade alldeles underbart ihop med bilden jag tog när jag hade varit på jobbet och klöddat med telefonen. I ren eufori och i kombination med den första spontana tanken på temat krock fångade min blick en bild som passade utmärkt till det första temat för dagen, rytm. Jag var i gång och kände mig helt uppslukad av nuet. Fotografering. Fotosöndism! I sällskap med en duktig och kreativ fotograf som bland annat genom sin konstutbildning i hemstaden Milano ger mig diskussioner som knuffar mig långt utanför min bekvämlighetzon. Nu brukar jag sällan tänka innanför boxen men i sällskap med Flora tar jag mig ytterligare några steg längre och det är fantastiskt lärorikt och samtidigt utmanande.

Det tredje temat var vinklat och vi tog en fika på Starbucks. Ljuvligt gott kaffe och en varm baguette gjorde gott. Vi diskuterade temat och plötsligt reser sig Flora och kryper ihop på golvet nedanför ett fönster. Hon hade sett Bilden och agerade impulsivt och direkt. Jag såg inte vad hon såg och det ska  bli spännande att se vad hon såg när hon så småningom presenterar sina bidrag till Fotomaraton om en dryg vecka. Hennes agerande är precis det samma som jag hade under dagen. Vara helt närvarande. Inte planera något. Bara gå runt och med öppet sinne och fånga intrycken. Jag tycker att utmaningen i Fotomaraton ligger just i att vara spontan och agera direkt. Sen får man granska bilden i displayen efteråt och ägna den en tanke eller tre. Nu gick det efter att jag hade fotograferat till det tredje temat, vinklat, upp för mig att jag hade en minsta gemensam nämnare i de tre bilderna. Av den anledningen tog jag med den minsta gemensamma nämnaren i mina tankar för att försöka få med den även i de kommande tre temana.

När den sista bilden var tagen tittade jag på mina foto och kände hur nöjd jag var. Det var absolut inte bilder som jag normalt sett tar. Utmaningen hade fått mig ut på stigar jag sällan vandrat innan och det kändes riktigt bra. Flora och jag sa hej då och jag tog mig hem. Log hela bilresan hem och skänkte tusen tacksamma tankar till Maja och Fotosöndag för det helt underbara initiativet med Fotomaraton och den utmaning det gav mig. Nu ska en jury bedöma alla bilder och utse den fotograf som har bästa helheten i sina sex bidrag. Själva tävlingsdelen lägger jag inte någon vikt vid, den är oväsentlig. Dock respekterar jag fullt tävlingen och publicerar inte mina bidrag förrän den samma är avgjord och juryn har förkunnat vad de har kommit fram till.

Hoppas på fler fotomaraton och redan nu har jag en tanke på att jag skulle vilja genomföra det i studio. Samla på mig massvis av rekvisita, anlita modeller samt en make up-artist och göra något riktigt utmanande i att på så kort tid som en timme jobba fram en bild utifrån ett tema.

Fotomaraton gav en massa bonusfoto och här är en del av dem.


Hovrätten


Kvarteret Torsken


Packat ihop och gått hem


Stolar i Malmö Högskolas bibliotek


Sprattelgubbe


En hjälpande hand


Dofterna som sprider sig när dörren öppnas


Svenskjävel!


Linjer linjer och åter linjer


Kaffe värt att vänta på


Himmelsk plats


Stadsbild där arkitekturen pratar samma språk


Så sant


Ett svart får


Vårkänslor


Kreativ och vårig butiksskyltning


I huset bredvid inhyses Druidorden och allt känns mystiskt


Islossning


Passande skyltning med tanke på hur bilister kör i Malmö


I Skåne vet vi vad kraftig vind är


Fritt vatten


Övervakare


Stay strong döpte jag den här bilden till i veckans Fotosöndag. En sanning med modifikation. Den 28:e februari sätter grävskoporna tänderna i parkeringshuset.

Annonser

4 thoughts on “Fotomaraton med Fotosöndag

 1. Kan bara hålla med dig!! Detta var helt underbart!
  Som du skrev att det var bara att agera! Man kan inte tänka för mycket och då inte heller begränsa sig.

  Jag njöt varje minut av gårdagen!

 2. Tack för att du delar med dig av dina tankar kring dagen. Och – för det nya ordet fotosöndister 😀 Underbart! Tack för engagemang och ditt deltagande. Ser med spänning fram emot att få visa alla inlämnade bidrag nästa helg.

  Kramar Jens

 3. Åh vad roligt och vilka fina bonusbilder . Längtar efter att komma igång med fotosöndag igen och hoppas att det anordnas ett nytt marathon så jag kan delta .
  Ha en skön solig söndag

 4. Men oj, stackars lilla huset, men det blev en himlans bra bild 🙂 Jag funderade en kort stund på att vara med, men insåg att det nog skulle bli smått omöjligt att hinna med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s