Politiskt korrekt

Undrar vad som gick snett och varför Sverige har förvandlats till en lite infekterad ankdamm som fokuserat och bestämt håller fast vid en politisk korrekthet som i förlängningen enbart leder till mer samhällsproblem och utanförskap.

Jag läste i media att en ishockeyspelare kallat en annan ishockeyspelare, en med rötter från ett annat land än Sverige, för ”din jävla zigenare!” Ett för mig helt obegripligt dumt kraftuttryck som jag verkligen inte vill ta i försvar eller anse höra hemma i ett moderna samhälle överhuvudtaget. Det som får mig att reagera är hur media väljer att skriva om det och hur hockeysverige och andra reagerar. Någonstans kan jag tycka att det inte finns en vettig nivå på de kraftfulla reaktionerna. Minns andra kraftuttryck som hoppat likt grodor ur munnen på hockeyspelare. Tänker på Foppa efter finalförlusten mot MIF då han i en intervju säger ”skulle vilja dra på honom en smäll” på frågan vad han anser om domaren. Tänker även på Ledin som gjort sig känd för att inte ha alla höns i stallet vad gäller att tänka efter innan han öppnar munnen, och hans föga intelligenta kraftuttryck ”din tjocka jävla tattare.” Funderar samtidigt på vilka artiklar och reaktioner de båda sistnämnda kraftuttrycken renderade. Kan inte minnas att det var något som framställdes speciellt i media.

Läser att incidenten har anmälts och ska tas upp i civil domstol. Tänker då genast på de regelrätta överfall och misshandlar som sker tämligen ofta i ishockeymatcher. En spelare klubbar ner en annan spelare hårt och bestämt genom att trycka sin egen klubba allt vad denne orkar i nacken på den andre så att det i flera fall renderar kraftig hjärnskakning. Utanför rinken hade det sannolikt renderat fängelsestraff. Om misshandeln sker i en ishockeyrink ger det två minuter i utvisningsbåset eller i värsta fall matchstraff d.v.s spelaren som överföll den andre spelaren får inte spela mer i den matchen.

Funderingarna för mig osökt in på händelser som tangerar ämnet som nu upprör så mycket. I går spelades den andra matchen i kvalet till Allsvenskan 2012 mellan Ängelholms FF och Syrianska. På läktaren brände supportrar till Syrianska ett flertal bengaler. I den sista omgången av Allsvenskan 2011 spelade Malmö FF borta mot Örebro SK. På läktaren brände supportrar till Malmö FF några bengaler samt smällde ett knallskott, en så kallad banger, uppe på läktaren. Hur framställdes dessa båda bihändelser av själva fotbollsmatchen i media? Har letat efter artiklar om bengalbränningen som supportrar till Syrianska genomförde. Har bara sett det nämnas lite i förbifarten i någon artikel. Matchen avbröts aldrig på grund av bengalbränningen. Om bengalbränningen som supportrar till Malmö FF genomförde på Berhn Arena i Örebro skriver media flera artiklar. Journalister intervjuar människor från Svenska Fotbollförbundet och pressar dem på konsekvenser av händelsen som utspelade sig efter matchen var slut. Media skriver att Malmö FF riskerar att få spela inför tomma läktare. Man hittar även på att knallskottet skulle ha kastats mitt mellan publikvärdar på arenan, vilket sen visar sig inte vara sant. Det föga intelligenta agerandet var dumt men inte så dumt. Knallskottet slängdes på läktaren och enligt vittnen på plats var där inte någon som visade tecken på att ha skadats av smällen.

Andra händelser som jag också väger in i mina tankar kring det här ämnet är:

  • Då Syrianska spelade mot AIK på sin hemmaplan avbröts matchen för att supportrar till båda lagen uppförde sig olämpligt. Det kastades knallskott och ett av dem briserade intill en funktionär som fick uppsöka läkarvård. Oerhört beklagligt och fullständigt oförsvarbart agerande både att använda knallskott och i synnerhet att kasta det mot en annan människa. Det blir efterspel med olika filmklipp som bevis om vem det var som kastade vad. Till slut gör förbundet en tolkning och pekar ut en supporter till AIK som ansvarig för att ha kastat det knallskott som skadade en funktionär. Man valde att döma seger till Syrianska med 3-0 trots att båda lagens supportrar uppförde sig illa.
  • I skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF tog sig en person in på planen och gav sig på målvakten i Helsingborgs IF. Matchen avbröts. Förbundet tilldömde Helsingborgs IF segern med 3-0. Malmö FF fick bannor för bristande säkerhet.
  • När Syrianska besegrade Ängelholms FF tog sig supportrar till Syrianska in på planen både vid 1-0 och 3-1 samt även in i spelargången efter matchen där de gav sig på människor handgripligen. Händelsen dokumenterades bl.a av en fotograf från Bildbyrån. En anställd på Syrianska slog bort fotografens kamera och sa att han inte fick fotografera. Inte i någon artikel har jag läst att Syrianska borde straffas för bristande säkerhet och att förbundet, om de nu skulle vara konsekventa, borde tilldöma Ängelholms FF segern med 3-0.

Det är för mig ofrånkomligt att fundera i banor att det är politiskt korrekt att särbehandla Syrianska. Jag förstår inte varför de behandlas på andra sätt än övriga lag eller varför incidenter där Syrianska eller supportrar till dem är involverade, inte får samma vinkling och proportioner i media som då något liknande inträffar med något annat lag. Har vi inte kommit längre i Sverige än att det görs skillnad på vilket ursprung människor har? Varför ser man mellan fingrarna när en hockeyspelare kränker en annan hockeyspelare med uttryck som ”din jävla fitta” eller ”idiotjävel” men skriver spaltmetrar och bestraffar en hockeyspelare som vräker ur sig ”din jävla zigenare!”? Vilka signaler vill man ge samhället och ungdomar med denna särbehandling? Att kränkningen ”din jävla zigenare!” anmäls och ska tas upp i civil domstol när inte en misshandel med hockeyklubba som skadar en annan människa, i vissa fall för livet, gör det samma är för mig helt obegripligt. Vad vill de som bestämmer att man ska dra för slutsatser av de signaler som detta ger? Att det är okej att slå ner någon bakifrån med tillhygge med ve dig om du kallar någon med utländska rötter för zigenare?

Jag önskar verkligen att man kunde börja behandla alla människor i Sverige på samma sätt och utifrån samma grunder och aspekter av deras handlande. Om beslutsfattare fortsätter att göra skillnad på människor beroende på etnisk bakgrund då tror jag att vårt samhälle är i fara på riktigt allvar. Det borde rimligtvis vara så att en människas värde alltid ska respekteras oavsett. Att bli kränkt handlar inte om vilken bakgrund man har utan om vad som sagts. Hoppas att vi svenskar någon gång kan sluta upp att göra skillnad på folk och börja betrakta oss själva och alla andra människor i landet som svenskar och inget annat. Tillsammans skapar vi landet och det samhälle vi vill ha. Jag vill inte ha ett samhälle där du blir bemött utifrån vilken bakgrund du har.

I ett land där en liten tecknad figur på en godispåse gör skillnad och skapar en debatt har vi en lång väg att vandra innan vi har ett samhälle där alla betraktas och respekteras som människor…

Annonser

One thought on “Politiskt korrekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s