När den ena handen inte vet vad den andra handen gör

Jag deltog här för leden i en fototävling som en av landets räddningstjänster arrangerade. Deras inbjudan till tävlingen var utmanande och skapade febril kreativ tankeverksamhet. De skrev följande:

[citat]

Fototävlingen

Tankarna bakom att anordna en fototävling är flera. Vi vill att fler ska:

  • förstå vad räddningstjänsten gör och vad vi kan göra. Räddningstjänsten idag är så mycket mer än ”bara” en brandkår.
  • tänka till kring säkerhetsbegreppet. Vad innebär säkerhet för dig? Vad kan säkerhet vara för andra?

Vi tror att bilder är ett bra sätt att illustrera sådant som kan vara svårt att förklara. Det kan få dig att se saker ur andra perspektiv än du gör i vardagen. Det är något som i förlängningen kan vara nyttigt för både oss som organisation och för den enskilda individen.

[slut citat]

Jag funderade på hur jag skulle kunna visa vad räddningstjänsten gör utan att visa det uppenbara, det som de enligt sin tävlingsbeskrivning verkar vilja undvika att visa. Mitt bidrag blev en bild där jag ville visa att kunskap är det bästa som räddningstjänsten kan lära människor. Kunskapens frukt är äpplet och för att dels göra bilden lite snyggare färgmässigt och dels knyta an till vatten som är en viktig del i räddningstjänstens verktygslåda, sprejade jag äpplet och intilliggande yta med vatten. Tävlingen sammanföll med att Steve Jobs somnade in och därför valde jag ta ett bett av äpplet för att ge bilden en form av hyllning till Apple. Mitt bidrag blev bilden nedan.

Tävlingsjuryn plockade sedan ut fem av alla de bidrag som lämnades in till en finalomröstning som publicerades på deras Facebook-sida. Besökarna på sidan skulle sedan rösta på vilken av bilderna som de tyckte var bäst.

Ett roligt sätt att få in lite nya bilder som ur en annorlunda vinkel visar räddningstjänstens verksamhet. Jag tycker att idén är briljant och verkligen ger stora möjligheter att kliva utanför boxen och ge ett lyft på alla sätt åt t.ex en informationsfolder.

Några dagar efter det att bidragen skulle vara inlämnade presenterades de fem bidrag som tävlingsjuryn utsett till finalomröstningen. De fem bidragen hade följande motiv och tolkning:

  1. En brandsläckare – att alltid ha en brandsläckare till hands.
  2. En ytterdörr med fem lås – att värna om säkerheten.
  3. Arbetsbyxor med både livrem och hängslor – att vikten av säkerhet aldrig ska underskattas, bättre dubbel säkerhet än ingen alls.
  4. En livboj – en klassisk symbol för räddning.
  5. Att blåsa ut ljus – räddningstjänstens klassiska mantra ”glöm inte att blåsa it ljusen.”

De fem bilderna är i sig mer eller mindre bra. En är enligt mitt tycke direkt dålig rent fotomässigt. Enbart en av bilderna tycker jag själv är riktigt bra som foto betraktat. Vill av olika anledningar inte skriva vilka. Jag vill inte framhäva mitt egna foto som bättre eller påstå att tävlingsjuryn har fel i sin bedömning. Det är deras bedömning och självklart är den något alla som deltar ska respektera. Vad jag förvånas över är att tre av bilderna inte på något sätt visar annat än klassiska tjänster och budskap som räddningstjänsten alltid har försökt att lära ut. De två med motiv som anknyter till säkerhet är lite mer annorlunda, men att räddningstjänsten sysslar med säkerhet och säkerhetsfrågor känns inte direkt som en aha-upplevelse.

Den här posten kanske upplevs som bitter och gnällig, men det är inte min avsikt. Jag reagerar bara och tycker det är lite märkligt att så goda intentioner som man hade i tävlingsbeskrivningen inte hålls fast vid. Det vore, om man ska vara efterklok, betydligt bättre att inte vinkla beskrivningen av vilken typ av bilder man vill ha. Det hade gett tävlingsjuryn full frihet att välja så väl traditionellt som nyskapande och utanför det traditionella tänket. Jag har tittat på samtliga bidrag till tävlingen och tycker själv att där är många som är dels mycket bättre som foto betraktat och dels visar räddningstjänstens verksamhet på ett annorlunda sätt.

Notis.
Jag tycker det är jättekul för de fem fotografer vars bilder blev utvalda och hoppas att omröstningen blir spännande.

Annonser

One thought on “När den ena handen inte vet vad den andra handen gör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s