Fotografera i stilen High Key

Veckans tema i Fotosöndag är ljust och mjukt vilket osökt får väldigt många av fotograferna i gruppen att tänka på bilder i den relativt moderna stilen High Key. Det här inlägget tillägnar jag av den anledningen fototekniken High Key.

High Key är i grunden inte en bildbehandlingsmetod även om många väljer att lägga tid på efterarbete i ett bildbehandliongsprogram för att skapa en bild i denna stil. En riktigt bra bild i High Key skapas som så mycket annat med hjälp av förarbete och utrustningen d.v.s kameran och blixt samt blixttillbehör, bakgrund, reflexskärm, strålkastare och andra ljuskällor.

Innebörden av en bild i stilen High Key framkommer egentligen i själva begreppet. High Key innebär att bildens grundton är ljus. Detta ger tämligen naturlig konsekvenser på de toner som i en korrekt exponerad bild hade varit ljusa. Grundtonerna är i en korrekt exponerad bild vanligtvis mellantonerna. Tänker man histogram är det de toner som ligger mitt emellan 100% svart och 0% svart (absolut vitt). Dessa toner ska i en High Key-bild förskjutas mot 0% svart. Tonen i en digital bild kan inte bli vitare än absolut vit d.v.s 0% svart så det som händer rent tekniskt är att fler toner blir helt vita eller utslagna som det också heter. Överexponerade helt enkelt.


Histogram

Så här enkelt är det dock inte riktigt i verkligheten. De ljusa tonerna i en korrekt exponerad bild kan som sagt inte bli vitare än absolut vita, därför kompenserar den digitala tekniken genom att justera dem, klippa dynamiken eller hur man ska beskriva det, så att de är och förblir absolut vita d.v.s innehåller 0% svart. En bild i High Key blir således mindre omfångsrik och dynamisk i tonerna samt består av helt vita partier d.v.s utslagna eller överexponerade partier.

Om grundtonerna förskjuts mot 0% svart följer givetvis de mörka tonerna med, de toner som ligger närmast 100% svart. Nyckeln i bra High Key-bilder ligger i konsten att kontrollera de mörka tonerna. Man strävar efter att inte ha några mörka toner alls. Att inte ha mörka toner är själva essensen i stilen High Key.

Hur du fotograferar bilder i stilen High Key

Hemligheten, om det nu är en sån, till snygga High Key-bilder är ett platt och generöst ljus samt att undvika mörka kläder, accessoarer och rekvisita. Genom att hålla sig till dessa faktorer undviker man djupa skuggor och mörka toner d.v.s man har så lite toner nära 100% svart som möjligt. Ljussättningen tvingar dig dock att arbeta på ett visst sätt. Du kan inte arbeta med fina strukturer, texturer och detaljer på ett bra sätt utan bör helt fokusera på att arbeta med former och storskalighet. Fotograferandet ska anpassas efter ljussättningen.

Du bör sträva efter att skapa så mycket ljus som möjligt med den utrustning du har tillgång till. Har du bara en blixt kan du om det är en studioblixt sätta en stor softbox på den och om det är en extern kamerablixt placera motivet så att du kan slå blixten mot en ljus vit yta rakt bakom dig och på så sätt skapa ett stort ljusflöde över motivet. Ljussättningen är själva nyckeln och det är svårt att beskriva en generellt fungerande metod. Du får prova dig fram och hela tiden studera resultatet för att nå dit du vill komma med din High Key-bild.

Kameran ställer du in på överexponering, minst ett fullt steg. Förmodligen landar du på två eller t.o.m tre fulla stegs överexponering innan du hittar den bild du föreställt dig att skapa. Du kan självklart jobba med HDR-teknik även på en High Key-bild, rättare sagt du kan självklart använda gaffling (bracketing). Du kommer dock aldrig att få en HDR-bild eftersom High Key går ut på att ta bort mörka färgtoner så försvinner den delen av det dynamiska tonomfånget. Du kommer att få en bild med många nyanser i de ljusa tonområdet. Frågan är om det blir bra. Jag har själv aldrig testat detta men tror att den enda fördelen med att gaffla är att du på ett enkelt sätt kan ta tre olika exponeringar och på så sätt snabbare jobba dig fram till önskat resultat. Om du gafflar ska du ställa gafflingen på t.ex +1, +2 och +3. Absolut inte någon underexponering, då skapar du oönskade mörka toner. En effekt av att öka exponeringen samt ha ett platt flödigt ljus är att färgmättnaden, eller bara mättnaden om du jobbar i svartvitt direkt, minskar. Färgerna bleknar efter hand som exponeringen ökar. Du måste lägga ner möda på exponeringen för att få rätt resultat.

Experimentera med exponering och ljussättning för att nå den High Key-stil du vill ha. Det är fantastiskt roligt att experimentera och du lär dig massvis på vägen. Med den fotograferingsteknik avsedd för High Key-bilder som jag nu har beskrivit behöver du inte spendera tid i ett bildbehandlingsprogram med att fibbla med nivåer, kurvor, färgton, färgmättnad och alla justeringar det nu kan vara för att nå en efterskapad High Key-effekt. Med rätt fotograferingsteknik säger det smack så har du skapat en High Key-bild på bästa möjliga sätt genom att använda din utrustning på rätt sätt för ändamålet.

Om du ändå vill spendera tid i ett bildbehandlingsprogram för att efterskapa en High Key-effekt på din bild, är mitt råd att undvika mörka kläder, accessoarer och rekvisita. Vitt is the shit, som det heter på modern svenska.

Lycka till!

7 thoughts on “Fotografera i stilen High Key

  1. Ping: Tweets that mention Fotografera i stilen High Key « Jens Rydén -- Topsy.com

  2. Jag gillar att använda High key vid mkt långa slutartider i mörker( använder då funktionen man kan ställa in på kameran), då man fotar tex stadsvyer. Jag HATAR det där ljus-oranga skimret som blir vid vanlig inställning på kameran och high key är ett bra och enkelt sätt att eliminera detta anser jag.

  3. Ping: High Key? Nej, jag förstår inte. | Erikas tankar om saker

  4. Ping: Porträttuppgiften | Runograf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s