Äntligen en mer sann bild

I flera år har det vid Lomma kommuns gränser stått en vägsylt som förkunnar att kommunen minsann har bästa skolorna i landet. Efter att ha haft den titeln i flera år har man till och med lagt till ”Låt stå!” lite tjusigt vinklat över ena hörnan av skylten. Politikerna har vältrat sig i sin självgodhet och pekat på statistik som visar att kommunen är bästa skolkommunen i landet. Enligt vad jag vet lär de siffrorna basera sig på centrala prov. I en kommun med högt antal akademiker bosatta är det kanske inte så konstigt. Men gör ett bra genomsnitt på ett centralt prov att skolorna per automatik är lika bra? Nej, definitivt inte.

Skolorna i Lomma kommun är inte dåliga. Absolut inte. De är relativt moderna. Ljusa och trivsamma, åtminstone de tre av dem jag har besökt. Felet är dock att det sen många år pågår ett generationsbyte i Lomma kommun där många äldre säljer sina villor till yngre barnfamiljer. En utveckling som knappast kan ha varit okänd för kommunpolitikerna. Dock har kommunpolitikerna inte brytt sig om den pågående utvecklingen och föryngringen av kommunens orter. Skolan där min son går är en klass för liten. Den är dimensionerad för en klass om cirka 20 elever från F-klass till årskurs 6. Trots att alla visste hur det såg ut på de närliggande förskolorna hände inget från kommunens sida. Barnen födda 2003 visade sig vara 38 stycken. Två klasser. Oj då, det var det jäääävligaste. De hade vi ingen aning om, verkade kommunpolitikerna tro. Sonens klass fick man göra tillfällig plats för i sysalen, sen fick de båda F-klasserna dela på de utrymmen för lek och aktiviteter som är dimensionerad för cirka 20 barn. I mina ögon sett inte speciellt lysande planerat och agerat av en kommun som skryter med och anser sig vara bästa skolkommunen i landet.

Lomma kommun började då att prata om så kallade paviljonger. Ommålade byggbodar är ett mer förståeligt begrepp. Man ville sätta upp två paviljonger tillfälligt under tiden man diskuterade och tog fram bygglov för utbyggnation av skolan. Vi med barn som omfattades av överbeläggningen och paviljongerna fick veta att det skulle ta åtminstone 6-7 månader från det att bygglov beviljats till dess att skolan kunde börja med verksamhet där. Jag bara skrattade när jag fick veta det. På företaget där jag arbetar fanns en vildvuxen äng. Denna schaktades, blev kopplad till vatten, el och avlopp samt belagd med åtta paviljonger fyra i rad med varse en likadan ovanpå respektive, på 3-4 veckor. Ponera att det hade tagit kommunen ytterligare någon månad att få upp de två paviljongerna, då hade läsåret varit slut. Jag vet inte hur många barn det är i årskullen 2004, men tror inte att det är lika många.

Det här problemet uppdagades, eller rättare sagt informerades om från Lomma kommun, vid starten av höstterminen 2009. Några paviljonger har inte dykt upp. Barnen fick i måndags med sig hem en skiss över utbyggnad av skolan. Skissen är en detaljbild ur en översiktsritning. Nu ska det mala i den långsamma processen med bygglovsansökning där berörda grannfastigheter ska tillfrågas och ges möjlighet att misstycka. Skolan och barnen kan inte vänta på Lomma kommuns politiker. Man har en klass för mycket. Lösningen blev att man flyttade hela årskurs 6 för låsåret 2010/2011 till en annan skola i kommunen. Föräldrarna till de barnen protesterade givetvis, det hade jag också gjort eftersom den skolan ligger allt från två till fyra kilometer från bostadsområdena som sonens skola tar upp istället för de nuvarande 100 till 750 metrarna.

Lomma kommun må ha varit bra på att ha kunniga och duktiga elever men om man ser till skolorna i helhet är nog årets placering på den aktuella rankinglistan ett steg i rätt riktning.

Läs statistiken i sin helhet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s