Räkna på danska

Piskefløde, frikadeller, soft is, rolig, hygge, kasse, pølse, et godt grin, halvtreds, firs og halvfems!?

Danmark är ett härligt land bara ett stenkast från mitt hem. Ett land med underbar atmosfär, vackra byggnader, fantastiskt landskap och ett folk som verkligen har förmågan att slappna av och ta det mesta med ett gott skratt. Jag trivs i Danmark och med den avslappnade attityden. Även därför jag älskar Malmö där en liknande attityd och stämning råder i synnerhet när man går på lokal. Uteserveringarna runt Möllan eller de på Lilla Torg. Rätt olika etablissemang och typ av människor på de båda torgen, men atmosfären och gemytet är lika behagligt avslappnat.

Men Danmark. Förstår att många av er som läser här har problem med språket. Tänkte försöka hjälpa er med det som många brukar ha mest problem med. Känner du igen dig när du står i en dansk affär och ska köpa ett sexpack Hof, personen i kassan säger vad det kostar och du lämnar fram en dansk hundring under det att du ser ut som en fågelholk och hoppas att det räcker.

Håll i hatten, nu kör vi!

Med siffrorna 0 till 9 har ni säkert inte några problem. Gissar att även 10 till 49 går hyffsat. Räkneorden i dessa spann låter och stavas ungefär som våra svenska. Men efter 49 kommer vi till 50, på danska halvtreds och all logik upphör. Eller!? Nja, det finns fortfarande en logik, men är man inte van kan det vara helt obegripligt.

Det danska räknesystemet bygger på en indelning i tjog (20). Ett tjog kallas för snese. Tres, det vill säga 60, är helt enkelt en sammanslagning av ”tre snese”. 50, halvtreds, är ”tre snese minus en halv snese”. Helt logiskt, trots allt. Men det krävs lite övning om man ska förstå när man står där i kassan och ska betala. Som tur är brukar man ju se siffrorna på kassaapparaten…

1 En
2 To
3 Tre
4 Fire
5 Fem
6 Seks
7 Syv
8 Otte
9 Ni
10 Ti
20 Tyve
30 Tredive
40 Fyrre
50 Halvtreds
51 Enoghalvtreds
60 Tres
65 Femogtres
70 Halvfjerds
75 Femoghalvfjerds
80 Firs
90 Halvfems
100 Hundrede
150 Ethundrede halvtreds
195 Ethundrede femoghalvfems
200 Tohundrede

Och så vidare…

Lycka till!

Annonser

One thought on “Räkna på danska

  1. Ping: Tweets that mention Räkna på danska « Jens Rydén -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s