Jag måste svänga, hjälp mig!

Den senaste tiden, i månader räknat, har jag funderat mer och mer på hur jag ska kunna trapa ner på mitt ordinarie arbete för att mer och mer satsa på mitt egna företag och min kreativa talang. Den glädje och kick jag känner när jag arbetar med mitt fotograferande och tecknande börjar bli ett starkt beroende. Jag vill få denna dos av endorfiner varje dag.

Verkligheten är just nu en annan. Tyvärr.

Nu står jag vid en vägkorsning och måste ta ett beslut. Jag måste gå åt ett håll, det finns inte en väg som fortsätter rakt fram. Framför mig ser jag ett bottenlöst träsk som jag inte vill kliva ut i av förklarlig anledning. Svängen åt endera hållet är vid och jag har i nuläget endast fattat ett starkt grepp om ratten i manövervänligt tjugo i fyra-grepp som en övertygad förberedelse inför den sväng som komma skall.

Problemet för mig är hur jag ska göra för att svänga åt det håll mitt hjärta vill. Jag kan inte säga upp mig från mitt 7-16 jobb och bara chansa. Huslån och andra räkningar måste fortfarande betalas. Verkligheten suger verkligen ibland. Ser en stegvis nedtrappning till 75, 50 och 25% som den klokaste metoden för att ta svängen. Jag behöver få ett kontaktnät inom byråer och annat för att skapa en kundkrets och få regelbundna jobb. Men hur gör jag detta? På Twitter följer jag en hel del människor verksamma inom de branscherna. Twitter har givit mig ett nätverk som jag aldrig tidigare har haft. En anledning så god som någon att älska Twitter.

Ni twenner som läser detta inlägg och är verksamma i den branschen jag vill in, har ni några tips till mig? Vad är en bra väg att gå? Är det personliga möten som gäller framför tillsända presentationer och portfolio? Finns det en marknad för en tecknare som jag – har du inte sett min teckningsstil titta under fliken Veckans teckning – och den typ av illustrationer jag gör? Fotograferandet är enklare att marknadsföra och hitta kunder till än tecknandet. Privatpersoner backar oftast ur när jag säger vad en teckning kostar. Då baserar jag priset enbart på tiden det tar att göra den, inte för någon användanderätt. Knepigt det här.

Ge mig gärna konkreta tips, kontakter och allmän pepp på vägen. Jag drar åt handbromsen lite lätt och avvaktar synpunkter.

Annonser

6 thoughts on “Jag måste svänga, hjälp mig!

 1. Går i samma tankebanor som dig. Jag får mer och mer förtroende på SvenskaFans och det extraknäcket är snart så lönsamt att jag funderar på att gå ner i tid på mitt civilia heltrista men trygga jobb. Samtidigt så är 100% + extraknäcket så pass lockande ekonomiskt även om det tär på kropp och själ…inte lätt detta.

  • Jag ser inte alls till det ekonomiska utan enbart till vad som känns rätt i hjärtat. Att fortsätta jobba med det jag gör även under den andra halvan av mitt yrkesliv känns som rena självmordet. En total förnekelse av den person jag är.

 2. Kan tyvärr inte vara till nån hjälp med det du önskar. Däremot kan jag säga att jag verkligen tycker att du är otroligt duktig på det du gör och att det verkar vara klokt att stegvis gå ner i %. Önskar dig all lycka med att förverkliga din dröm!

 3. Vännen

  Tycker absolut att du ska följa ditt hjärta. Fast du ska veta att det är en tuff och i många fall inte så nådig bransch. Det bästa vore ju om du kunde kombinera de båda till en början tills du får en så stor plattform/kundkrets så du kan släppa det andra helt.

  Börja med att göra en bra portfolio. Både mailbar (lite mindre) och en verklig. Där du kan få till personliga möten är det bäst. Då kan den mailbara fungera som nyfikenhetsväckare och dörröppnare till möte.

  Som illustratör/tecknare/fotograf har du ju en rätt stor marknad att vända dig. Duktigt folk är alltid efterfrågade. Glöm inte heller att vända dig till tidningar/magasin…de kan alldeles säkert ha användning av någon som du med din underbara tecknarstil.

  Viktigast av allt…Glöm aldrig att du är duktig, för det är du.
  Lycka till…och om jag kan hjälpa dig på ngt sätt är det bara att fråga.

  //Sarah

  • Tack vännen.

   Nej jag ser nog mitt framtida scenario som en 50-50 fördelning. Min anställning är min trygghet ekonomiskt och det är rätt vanskligt att klippa av den strängen utan att vara så pass etablerad att man kan plocka ut åtminstone samma lön.

   Ska göra en bra portfolio. Blir tre versioner: webb, mail och tryckt.

   Blir genuint glad av dina värmande ord Sarah. Tack. Från hjärtat, tack.

   Du kan säkert hjälpa mig. Känner inte någon i Malmö verksam i branschen längre.

   Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s