Tänk om – tänk rätt

Svensk fotboll halkar bara längre och längre efter fotbollen i övriga av Europas länder. Svenska Fotbollsförbundet fokuserar hårt på klubbars ekonomi, antal avbytare och hur många som ska få en medalj om halsen när Allsvenskan är avgjord. När det gäller fotbollsplanen är regelverket endast i teorin välskrivet, i praktiken spelas svensk elitfotboll på ett underlag som inte ens med bästa välvilja kan klassas som en fotbollsplan.

Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) har en sen länge instiftad en elitlicens som fotbollsklubbarna i Sverige lyder under. Den klubb som inte uppfyller kraven i elitlicensen riskerar att tvångsdegraderas neråt i seriesystemet. Bland alla regler i elitlicensen återfinner man bland annat att:

  • en klubb som inte förmår reglera vissa större förfallna skulder ska degraderas hela två divisioner.
  • från och med 2010 ska man dela ut 18 medaljer istället för 16 i Allsvenskan.
  • ett lag får nu ha hela sju spelare på bänken till skillnad från tidigare fem.

Ovanstående ger en vink om elitlicensens omfång och detaljrikedom. Gällande den viktigaste förutsättningen för att spela fotboll, en fotbollsplan ämnad för elitfotboll, står det följande i elitlicensen:

  • Plantäckning och markvärme ska finnas på alla arenor.
  • Planbelysning ska inte understiga 800 lux vertikalt i enlighet med Elitfotbollsmanualen.
  • Förening eller IdrottsAB ska ha tillgång till en plan med måtten minst 105 meter x 65 meter.
  • Spelplanens beskaffenhet ska vara av god kvalitet och uppfylla de föreskrifter som SvFF fastställer för varje arena.
  • Spelplanen ska kunna användas under perioden den 10 mars – den 15 november.
  • Kameraövervakning ska vara installerad och användas vid samtliga matcher.
  • En reservarena som uppfyller alla kriterier enligt ovan ska finnas.

Ovanstående punkter låter ju helt rätt och problemfria kan man tycka. Dock lämnar man dem väldigt tolkningsbara och med facit i hand kan man efter två omgångar av Allsvenskan 2010 konstatera att god kvalitet och individuella föreskrifter för varje arena definitivt är tolkningsbart och håller en långt ifrån konsekvent nivå. Samtliga planer har spelats på efter två omgångar och nära nog samtliga har varit helt odugliga för elitfotboll. När den första matchen för i år spelades på Fredrikskans i Kalmar såg jag några få minuter av matchen innan jag helt enkelt valde att göra något vettigare än att se två fotbollslag tjonga luftpastejer över hela planen i sin strävan att försöka få till någon slumpchans som i bästa fall resulterar i mål. Efter denna matchen var det match på det som av SvFF kallas Sveriges nationalarena, i folkmun kallad Råsunda. Om möjligt var underlaget ännu sämre än det på Fredrikskans. Helt säkert är att man är vanvettigt fel ute om man vill benämna det som ligger nedanför Råsundas läktareför  fotbollsplan. Spelet som spelades var dessutom mer vanhedrande av svensk elitfotboll än bra PR för den samma.

När vi nu står inför den tredje omgången av Allsvenskan 2010 börjar SvFF knorra om spelodugliga planer på flera håll i landet, bland annat på Fredrikskans och Råsunda. Helt rätt att man tar upp frågan och diskuterar hur illa det är. Helt fel att man nu, när Allsvenskan är igång, helt plötsligt underkänner de planer som uppenbarligen måste ha varit godkända enligt Elitlicensen eftersom klubbarna fortfarande uppfyller gällande regler för spel i Allsvenskan. Hallå SvFF tycker ni att detta är ett ärligt sätt att hantera landets elitfotbollsföreningar? Skandalöst dåligt anser jag. Tänk om SvFF och tänk rätt. Omformulera Elitlicensen så att det tydligt framgår vilket skick en fotbollsplan ska hålla för att den ska vara godkänd för elitfotboll. För en elitfotbollsverksamhet kan det omöjligt vara så att det sportsliga resultatet och förutsättningarna för att nå ett sånt, har mildare krav på sig än en obetald skuld. Ve dig fotbollsklubben om du har en missad skuld då åker du ner till division 1. Jasså, er fotbollsplan ser ut som en nyharvad potatisåker, spelar ingen roll er bokföring är ju exemplarisk.

Vad är lösningen då undrar du kanske. Ja inte är det konstgräs i varje fall vilket tyvärr redan Sundsvall, Örebro och Borås har ansett. Konstgräs duger som underlag för vinterträning men definitivt inte som underlag när det ska spelas elitfotboll. Enligt reglerna som gäller fotbollsspel i Europa och som sätts upp och hanteras av UEFA, ska elitfotboll spelas på traditionella gräsplaner. För spel på konstgräs krävs dispens. Om ett svenskt klubblag mot förmodan skulle kvalificera sig för gruppspel i Champions Leaque lär däremot inte några dispenser ges för spel på konstgräs. Det skulle då innebära för t.ex Elfsborg att de får spela på en annan arena än sin hemmaplan och det är åtminstone i min bok orättvist. Spelar man dubbelmöte hemma-borta då ska man också spela hemmamatchen där man känner sig hemma och dit där publiken går. Att spela på en arena i en annan stad tio mil ifrån sin hemmaplan är ur alla aspekter en försämring för klubben, dess supportrar och publik.

Sitter du nu på din stol och tänker att jag är ute och cyklar nu, att en bra naturgräsplan är en omöjlighet i Sverige om man ska börja spela i mars eller tidiga april, då bör du besöka den nya Stadion i Malmö eller den gamla också för den delen och se att det är fullt möjligt. Det som krävs är en god vilja och ambitioner. Visst Malmö FF har en unik sits i svensk fotboll just nu när man är den enda föreningen som äger sin egen arena och driver den. Malmö FF har dessutom haft bra ekonomiska resurser ända sedan försäljningen av Zlatan Ibrahimovic. En försäljning som in tebara löste en tung skuldbörda utan också utgör själva vändpunkten i den himmelsblå ekonomin. En parantes. Faktum kvarstår dock att Malmö FF har bevisat att det är fullt möjligt att ha en mycket bra fotbollsplan av naturgräs i Sverige spelklar till mars månad. Vintern 2009-2010 har varit sträng i Skåne liksom i övriga landet. Även i Skåne har det legat ett rejält snötäcke större delen av vintern. På Stadion i Malmö startade man värmeslingorna under planen i början av februari. Tre veckor innan första hemmamatchen började man att klippa gräset. Vid premiären var matten fast och frodigt grön bestående av gräs som växer. Fotbollen gynnades och spelet som Malmö FF och Örebro SK kunde bjuda på, även om det mest var Mlamö FF som stod för skönlåten, var som taget ur en annan fotbollsgalax än det tjongandet som visats upp på landes övriga arenor.

Nej alla föreningar har inte råd att göra som Malmö FF och de flesta arenor i Sverige ägs av kommuner. Dessa måste rimligtvis vara intresserade av sina egna anläggningar och att marknadsföra sin kommun. Bra marknadsföring kan vara ett fotbollslag med en arena där man kan spela en elitfotboll som människor vill se och är beredda att betala för att göra så. Med bra fotbollsplaner följer snabbt ett förbättrat spel och där med en förbättrad teknisk utveckling av så väl spelet som den individuella tekniken. Det kommer att spelas bättre elitfotboll i Sverige. Våra klubbar med professionella fotbollsspelare kommer att få en aningen bättre chans att hävda sig internationellt istället för att bli utslagna av amatörlag från Nordirland. En förbättrad klubbfotboll gör sporten mer tilltalande för publik och då även för sponsorer. Mer pengar kommer in i svensk fotboll och vi kommer att kunna konkurrera lönemässigt med ligor som t.ex den i Holland, om de många talanger som faktiskt dyker upp i Sverige. Allt detta leder givetvis till ett bättre landslag också. Fotbollen har allt att vinna på att SvFF verkligen lägger ner möda och ambition att skapa regelverk och förutsättningar för elitfotboll. Man tjänar stora pengar på Svenska Spel och tv-rättigheter, varför inte bokstavligen plöja ner de pengarna i form av värmeslingor i samtliga elitfotbollsarenor i Sverige?

SvFF gör om era regler, se på Malmö FF och Stadion i Malmö, det går alldeles utmärkt att erbjuda fotbollsplaner värdiga svensk elitfotboll om man vill.

Länkar:
Reglemente för elitlicensen med anvisningar
Tvångsförflyttning av match, ett första exempel
Tvångsförflyttning av match, ett andra exempel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s