Allsvenskan 2010

Nu börjar Allsvenskan 2010. Premiären är tidigare än någonsin beroende på ett hela två månader långt uppehåll för en månads VM-slutspel i Sydafrika. Det ska bli oerhört roligt och skönt att än en gång se kulan i luften. Händelsen är starkt förknippad med tradition och annalkande vår.

I Malmö brukar vi ha skönt väder till premiären av Allsvenskan. Folk samlas på uteserveringar runt om i stan. På Möllan kokar det att förväntningar, glädje och gemenskap i ett stort himmelsblått hav. Min egen tradition skiljer sig inte från detta mönster. Det ska vara middag och några öl på Möllan tillsammans med andra MFF:are när det är himmapremiär. Spelar ingen roll vilket väder det är och just vädret brukar normalt sett inte vara ett hinder för att kunna njuta av en öl utomhus i stan när premiären är. Himmapremiären i år är en vecka efter det att Allsvenskan 2010 startar för vår del med bortamatch mot GAIS så vädret får en vecka ytterligare på sig att servera konstant temperatur över nollan för i år är det si och så med väderleken i förhållande till premiären av Allsvenskan. På morgonen idag var det några minusgrader och det är inte något som vi i söder normalt sett förknippar med att fotbollen börjar. Stadion i Malmö är dock beredd på fotboll med en inbjudande grön härlig gräsmatta av yttersta toppkvalité. Fotbollsplanen på Stadion har som en av få naturgräsplaner i Sverige värmeslingor. Dessa har varit igång i flera veckor och gräset började man till och med att klippa i förra veckan. Detta bevisar att det är fullt möjligt att spela fotboll på naturgräsplaner, det vill säga riktiga fotbollsplaner, i Sverige istället för den enkla och sportsligt felaktiga lösningen med plastgräs.

Även om det är underbart att fotbollen börjar nu kan jag inte släppa anledningen till den tidiga starten. Varför måste Allsvenskan göra ett två månader långt uppehåll för ett VM-slutspel som varar i en månad och till vilket vårt landslag inte ens har lyckats att kvala in sig till? Jag köper rakt av att man gör ett uppehåll under den månad turneringen pågår i Sydafrika, men absolut inte att man även gör det månaden innan. Enligt de regler som FIFA har satt upp ska länder med landslag som deltar i VM göra uppehåll i sina nationella ligor en månad innan VM för att landslagsspelare i den nationella ligan ska ha en chans att vara med i VM skadefria, starka och fräscha. Av denna anledning gör man uppehåll i Norge under VM-månaden eftersom Norge inte heller kvalade in till slutspelet. Finland kvalade inte in till VM heller och där kör man på som vanligt utan uppehåll alls. I Sverige har vi då ett förbund som av en outgrundlig anledning väljer att lägga starten av den nationella ligan rekordtidigt med allt vad det innebär i försämrade förhållanden, väldigt ökat slitage på våra fotbollsplaner och där med en försämring av en redan dålig kvalité på spelet.

Varför?

Är det för att IFK Göteborg har en målvakt som eventuellt blir uttagen i det danska landslaget? Det är nämligen den enda anledningen som jag kan komma på. En skandalös anledning dock föga förvånande om det faktiskt skulle vara en av anledningarna som förbundet har. Man har ju en lång tradition att hålla sig till med särbehandling av IFK Göteborg så varför skulle man nu sluta att hålla dem om ryggen…

Malmö FF då. Att jag skulle tippa annat än att vi tar guld finns inte på min karta. Som hängiven supporter existerar inget annat och jag förstår inte hur jag skulle motivera mig att lägga några tusenlappar på årskort om jag hade ambitionen att vi ska landa på en sjundeplats när det hela är över. Malmö FF tar guld 2010 så är det. Vi har en nära nog intakt trupp från förra året och det känns inspirerande och på något sätt tryggt. Man har kunnat bygga vidare på det fina spel som vi hittade fram till under hösten 2009 och lär vara ett bättre lag i dag än vad man var då. Wilton Figueiredo tror jag får islossning samtidigt som det istäcke där nu ligger längs vår skånska kustlinje. Jasmin Sudic utvecklades enormt förra säsongen och blev en bra mittback. Han kommer säkert att ta ytterligare steg och bli en riktigt bra mittback i år. Hoppas att vi får behålla honom hela säsongen. Miljan Mutavdzic skadade sitt ena knä på träningen efter första matchen förra säsongen så allvarligt att han inte deltog mer under 2009. Det han visade upp i första matchen, borta mot BK Häcken, var dock en fröjd att se. En stabil central mittfältare med stort register. Miljan är tillbaks och om han kan nå samma nivå eller till och med en bättre nivå, kommer han att bli en nyckelspelare i år. Jiloan Hamad är en personlig favorit som debuterade förra året som 18-åring och definitivt inte gjorde bort sig. Jag har en magkänsla som säger att han kommer att bli det stora utropstecknet i truppen denna säsong. Daniel Larsson fann sin rätta plats i anfallet och lär fortsätta att leverera mål. Jag hoppas att Ofere kan behålla en god motivation även om han omges av rykten att Newcastle vill köpa honom och hans kontrakt med oss går ut till årsskiftet. Min egentliga enda farhåga inför säsongen 2010 är på målvaktssidan. Johan Dahlin är absolut en av de bästa målvakterna i Sverige och förmodligen aktuell som en av de två självklara valen i vårt kommande landslag. Dock har han fått ryggproblem som verkar vara lite mystiska och svåra att få bukt på. Jag hoppas innerligt att man hittar och lyckas åtgärda hans ryggproblem annars har vi ett stort problem att handskas med. Målvakterna bakom Johan är inte i närheten av den klass som han håller. Jag tror att man mörkar lite också gällande Johan inför säsongen för att invagga motståndarna i Allsvenskan i falska förhoppningar. Jag ser fram emot Allsvenskan 2010. I år har jag flyttat upp ett etage på Stadion och det ska bli spännande att följa matcherna från den nya platsen. Tyvärr blir det utan mina gamla bänkkamrater. Några har valt att inte köpa årskort, en har valt att gå tillbaks till ståplats och två ville bli kvar på långsidans nedre etage. Men det blir väl samåkning med ett par av dem som vanligt så vi kan ventilera förhoppningar inför och hylla eller finna bortförklaringar efter matcherna i vilket fall.

Äntligen väder, äntligen doft av läder, äntligen rullar bollen igen.

Framåt Malmö!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s