I fotspåren efter Bob Dylan

I mitt twitterflöde dök ett tweet upp där twennen @stielli (Christina Stielli) bad om tips på musik. Hon efterfrågade musik med en mer tillbakalutad stil som till exempel JJ Cale och Eric Clapton. Musiken skulle ackompanjera hennes författande. Jag reflekterade inte på hennes tweet förrän nära nog ett dygn senare då jag av någon anledning som jag inte direkt kan peka på, plötsligt kom att tänka på hennes fråga. Självklart har jag musiktips i den genren. Vi pratar ju trots allt om musik som i mångt och mycket följer i Bob Dylans fotspår.

Bob Dylan är min stora husgud och den enda artist vars verk jag samlar på. Hans musik spänner över mer än 50 år och till skillnad från många andra gamla artister har Dylan en förmåga att förändra sin musik, att hitta nya musikaliska uttryck och vara en stilbildare som många ser upp till och inspireras av. Mitt självklara tips till Christina Stielli är givetvis Bob Dylan, men det skrev jag aldrig i mitt tweet till henne. Bob Dylan är dessutom en artist som många inte gillar alls och jag ville försöka smyga in hans toner i ett tips utan att det blev uppenbart. Jag funderade ett tag och vill tipsa Christina Stielli och alla andra som gillar musik i en lite mer tillbakalutad stil om ett fint sällskap artister. Hämta något gott att dricka och kanske en ask tryfflar där till. Luta dig tillbaks och låt mig få ta dig med på en musikalisk resa där Bob Dylan är stilbildare och andemässigt närvarande hela tiden.

Först ut är en tämligen ny artist. En kille från Liverpool född 1975 som heter Howard Eliott Payne. Han är en singer-songwriter som har en exceptionell talang för genren. På iTunes hittar du det underbara albumet Bright Light Ballads för bara 54 SEK. Rena fyndet. Skippa en stor öl nästa gång du går på krogen och köp denna plattan istället. Du kommer inte att ångra dig vilket kan vara fallet med en öl för mycket. På omslaget till plattan ser man tydligt influensen från ett klassiskt foto på Bob Dylan.

Den gamle rockräven Steve Howe är näste man ut i detta dynamiska gäng. Steve Howe utsågs under 1970-talet till den bästa allroundgitarristen i världen. Hans digra discografi av soloalbum omfattar nästan uteslutande rent instrumentala verk. Mycket progressiv rock som sig anstod en gitarrvirtuos under 1960- och 70-talen. År 1999 spelade han dock in och gav ut ett album med titeln Portraits of Bob Dylan (Spotifylänk). Här har han lagt sin Gibson åt sidan och trakterar luta så vackert att man får ståpäls på kinderna. Albumet är en renodlad hyllning till mäster Dylan.

En lista över musiker är aldrig komplett om man utelämnar en kvinna. I min lista är det inte vilken kvinna som helst utan den helt underbara svenska artisten Ebba Forsberg. Mikael Wiehe är en av de absolut bästa översättarna av Dylans texter och det är Mikaels texter som Ebba Forsberg, tillsammans med Wiehe, har sjungt in på plattan Dylan på svenska (Spotifylänk). Den första låten du ska lyssna på är spår nummer fyra, För att jag älskar dig. Ebba Forsberg, underbara människa, vilken röst du har! Wiehe och Forsberg turnerar lite då och då runt i landet och spelar Dylans musik med Wiehes texter. Håll utkik i en stad nära dig, jag lovar att det är en ljuvlig konsertupplevelse. Om du också fastnar för Ebba Forsberg kan jag rekommendera dig att söka efter henne på Spotify. Hon har bland annat sjungit in ett album där hon tolkar Leonard Cohen. Hennes version av Halleluja går inte av för hackor.

Näste man till rakning är den 60-årige New York-musikern Elliott Murphy. Många jämför och vissa till och med jämställer honom med Bob Dylan. Det sistnämnda är helt befängt. Självklart når ingen upp till mästaren själv, men visst man kan jämföra Elliott Murphy med Bob Dylan om man vill. Dylan är dock född 1941 så han är den som går först i ledet i denna fina familj av musiker. Elliot Murphy har spelat in massvis av skivor. En skön platta är Notes From The Underground (Spotifylänk) som gavs ut 2008. Det är en spännande resa att gräva i Elliott Murphys musikskatt så fatta mod och kasta dig ut i de olika arkiven hos iTunes, Spotify, MySpace och andra kanske mer lömska vikar.

Jason Mraz född 1977, en amerikansk singer-songwriter som ser till att det amerikanska arvet i genren lever vidare och utvecklas. Plattan We Sing, We Dance, We Steal Things (Spotifylänk) är en skön och bitvis lite svängig historia med en hel del jazzinfluenser. Det finns en Delux Edition av plattan och den rekommenderar jag. På denna tolkar han Dylans Man Gave Names To All The Animals.

Några andra sköna artister med lite mer tillbakalutad stil är:

  • Steven Wilson känd från bland annat Porcupine Tree. Ett soloalbum som Steven Wilson har släppt heter Insurgentes (iTuneslänk) och är omslaget till trots, en riktigt skön platta att ha på i bakgrunden när man bildbehandlar, skriver eller på något anat sätt försvinner in i sitt kreativa skal.
  • Maria Muldaur som har sjungit in en egen tolkning av Bob Dylans kärlekssånger. Plattan heter Heart of Mine och Dylan tolkas här lite slow country- inspirerat.
  • John Mayer, en prima 77:a med sköna bluesinfluenser från de stora grabbarna, förutom Dylan gossar som Eric Clapton och B.B. King. Lyssna på plattan Battle Studies (Spotifylänk).

Bob Dylan själv, his Bobness, får avsluta resan. Hans musikskatt är enorm och det är svårt att plocka ut några få låtar. Om du inte alls har koll på Bob Dylan utan enbart ser honom som en protestsångare utrustad med gitarr och munspel som vapen mot orättvisor kan jag tipsa om att lyssna på några modernare album och upptäcka en helt annan Dylan än den som 1963 år sjöng Blowin’ in the Wind. Albumet Time Out of Mind (iTuneslänk) från 1997 är lätt ett av de bästa album som gavs ut på 1900-talet och absolut en platta du måste höra innan du dör. Love and Theft (iTuneslänk) från 2001 kommer också att förvåna dig om du lever kvar med föreställningen om Dylan som den protestsångare han en gång slog genom som. Slutligen en platta från 2006 med namnet Modern Times (iTuneslänk). Här kastar sig Bob Dylan ut handlöst i en skön blanding av blues, swing och jazz. Fantastiskt!

Och när du kör bil så måste du lyssna på låten Dreamin’ of You (iTuneslänk). Sätt den på repeat och milen kommer att flyta fram i en skön takt. Resan blir målet med resan.

Hoppas att du har haft en trevlig musikresa under min ledning och i spåren av mästaren, Bob Dylan. Kommentera gärna och framförallt, ge mig inspirerande musiktips inom denna genre. Musik är livet.

Ordlista
Twitter = ett socialt media (en miniblogg)
Tweet = inlägg på Twitter om max 140 tecken
Twen = ett svenskt uttryck för en vän man har på Twitter, någon man följer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s