Lars Lagerbäck en fotbollsfiende?

Såg du EM-kvalmatchen i Madrid mot Spanien? Den gick på den lite udda kanalen Kanal 9 så det är kanske inte så konstigt om du inte såg den. Ja i vilket fall så missade du en fantastisk underbar uppvisning i hur man spelar fotboll. Se och lär Lagerbäck, se och lär. Ja, du får gärna se det på avstånd, på Sveriges bänk vill jag inte se dig mer.

Jag trodde inte i min vildaste fantasi att Sverige skulle ta ens en poöng borta mot Spanien. Hallå, vi snackar om ett lag som inte har förlorat en hemmamatch på en evighet. Typ 16 år eller så. Man har en trupp där man hade kunnat ställa två elvor på planen och ingen av elvorna hade på mer än en post varit sämre än Sverige. Den enda svenske landslagsspelare som hade platsat i Spaniens trupp är så klart Zlatan.

Det jag undrade över under hela matchen var vilken spelidé och taktisk tanke som Lagerbäck hade präntat in i huvudet på laget. Den enda återkommande spelidén som jag kunde se var att Mellberg, Chippen eller Edman slog lååånga bollar över hela det svenska mittfältet med adress på någon av våra två anfallare. En taktik så retfullt enkel att försvara sig mot även om man som Spanien inte har det mest skrämmande försvarsspelet i landslagssammanhang.

Sverige borde ha kunnat köttat sig genom en sån här match. Våra spelare är generellt inte i närheten av att vara tillräckligt kompetenta för att föra en match på bortaplan mot ett lag som Spanien. Detta måste ju även en tomte som Lagerbäck begripa och lägga upp en spelförstörande taktik där man helt enkelt spelar en riktigt äcklig grisfotboll som inte är ett dugg vacker att titta på, men som ger en en liten chans att ta med sig 0-0 från matchen. En poäng och i Sveriges fall igår, en säkrad plats i EM.

Nu måste man ta poäng mot Lettland på Råsunda. Det tror inte jag blir lett (ursäkta, jag kunde inte låta bli den stavningen). Spelarnas självförtroende är hårt sargat efter att ha blivit utspelade efter noter av Spanien. Man kunde ha avgjort hemma mot Nordirland, men även där sviktade självförtroendet och Lagerbäcks totala avsaknad av vägvinnande och resultatgivande spelidé visade än en gång upp sig.

Ja, vi får se hur det går på onsdag. För spelets skull hoppas jag att Sverige missar EM. Det blir säkert en trevligare fotboll att titta på om inte Sverige är med. En annan bonus är att vi inte riskerar skador på spelare som är viktiga för Malmö FF.

***********************************

Jag borde ha bytt till vinterdäck i helgen, men fan vad det tog emot när kvicksilvret visade nio plusgrader. Får bli vid ett senare tillfälle.

***********************************

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s