Svenska Cupen görs om

Läste precis en nyhet från TT angående nya grepp i Svenska Cupen. Svenska Fotbollsförbundet har, förmodar jag tillsammans med TV4, beslutat sig för att ändra upplägget av cupen till nästa år. Man gör det i tron att öka publikintresset.

Tanken är att tre av omgångarna, som inkluderar 16-dels och åttondelsfinalerna, ska avgöras med sammandragningar där fem matcher spelas på en och samma ort. Den hårda belastningen och slitaget som detta innebär på en plan gör att dessa sammandragningar måste spelas på konstgräs. I nuläget är Borås, Örebro, Gävle, Sundsvall och Göteborg de enda aktuella städerna eftersom de har konstgräs.

Börje Sandgren, ordförande i arbetsgruppen om Svenska cupen och ledamot i förbundsstyrelsen, säger ”Förhoppningsvis ska laget som arrangerar vara ett av lagen.”

Ja du Börje, det vill nog till annars finns det inte något lokalt intresse överhuvudtaget.

Matcherna i sammandragningarna ska visas i TV4. Det är därför jag misstänker att kanalen har ett finger med i spelet.

Kvarts-, semifinal och final avgörs som i dag med finalen runt den 20 september där ett av finallagen får hemmamatch.

———

Jag vet inte vad jag ska tro. Spontant känns det som ett dåligt skämt. Försöker man slå samman TV4:s Stadskampen med upplägget av en ungdomsfotbollsturnering? Kom och heja på din stad, lär man basunera ut i TV4. Visst, intresset för Svenska Cupen har minskat och minskat, men är detta verkligen rätt väg att gå för att återfå cupens svunna prestige? Svenska Cupen är idag en tämligen ointressant historia. Faktiskt missade jag helt att det var final en tisdag(?) i september.

Nu hade man ju haft ett upplägg under några år där herr- och damfinalerna spelas samma dag på Råsunda lördagen veckan efter Allsvenskans sista omgång. Gav man verkligen det upplägget en ärlig chans? Nu gjorde man om det till i år för att göra om det omedelbart igen. Hur ska de ha det? Varför inte försöka skapa en tradition av det inslagna upplägget?

Jag känner ännu mindre intresse för Svenska Cupen med det här upplägget. Positivt är väl att man kan se Malmö FF spela i TV, för jag kommer definitivt inte att lägga en helg på någon av de orterna för att se en massa matcher. Svenska Cupen känns med det nu föreslagna upplägget som en ren TV-produkt och det är ju synd. Framför allt påverkar det ju inte publiksiffran i en positiv riktning.

Så ska det tydligen spelas på konstgräs. Man kan väl lika bra spela hela Cupen inomhus i Globen? Förresten, då hela upplägget och involveringen av TV4 gör att Svenska Cupen säkert blir en ren tv-produkt, vore det ju bättre för spelarna att lägga matcherna på varmare breddgrader där de har perfekta planer som håller för den här belastningen.

La Manga är optimerat för fotboll och anläggningen är vana vid att hysa många olika lag samtidigt. De tappra fotbollssupportrar som trots allt åker till de här sammandragningarna får det skönare i Spanien än i Sundsvall…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s