Klappat och klart

Då var vårt nuvarande hus sålt och ett annat köpt.

Tiden går tokfort. I sommar fyller Oscar fyra år. Det känns som om det vore igår vi flyttade in i vår nuvarande villa, Oscar hade då inte ens fyllt ett. Nu ganska exakt tre år senare är det dags att lämna Malmö för att bosätta oss i radikalt mer barnvänlig och lugnare miljö. Flyttlasset går till lilla Bjärred. Nu kommer vi att kunna promenera några hundratals meter för att från stranden betrakta Malmö på avstånd. Det känns både mer tryggt och lite sorgset.

Redan då Oscar föddes bestämde vi oss för att han aldrig skulle behöva gå grundskolan i Malmö. Anledningen är uppenbar med tanke på allt dåligt som står att läsa i t.ex Sydsvenskan om Malmös skolor. En annan anledning och den är absolut inte grundad i några rasistiska tankar, är att vi vill att Oscar i första hand ska lära sig att prata och skriva riktigt bra svenska. Det räcker att höra ungdomar i Malmö prata med varandra för att inse att det svenska språket är inte något som de direkt behärskar. Självklart är det inte fel på andra språk, men jag är av den bestämda uppfattningen att man måste behärska bra skriven och talade svenska för att lyckas på arbetsmarknaden i det här landet.

Trenden i och med datorernas allt mer centraliserade roll i våra liv, är kanske den att vi mer och mer kommer att implementera engelska ord och uttryck i svenskan. Detta har gjort i lång tid, liksom låneord från andra språk. Skillnaden är väl att man tidigare försvenskat många av låneorden. Nu både stavas och uttalas många engelska ord sprungna ur datorvärlden, på samma sätt som i engelska språket. Vissa ord försvenskas, tyvärr. Jag tänker på hemska uttryck som t.ex deleta. Kanske att det kan låta bättre i en svensk mening enligt några. Jag tycker mest att det låter fånigt.

Oj, det blev ett stort snedsteg från ämnet…

Det är med lite kluvna känslor som jag lämnar vårt hem i Malmö. Vi har idag en riktigt bra granne. Där med inte sagt att vi inte får det i Bjärred. Men man vet vad man har, aldrig vad man får. Malmö ligger ju dock kvar där det ligger och vi flyttar inte direkt långt bort från stan.

Både jag och sambon är uppvuxna i mindre orter och med vatten i närheten. Vi är nog inte några riktiga stadsmänniskor även om det har varit oerhört skönt att bo så nära allt Malmö har att erbjuda. Jag kommer definitivt att sakna möjligheten att cykla in till Malmö Stadion men det kan inte vara en direkt avgörande faktor för var jag vill bo. Det är så mycket otrevligt som händer i en storstad som Malmö och att ge Oscar en trygg och skön uppväxt går före allt. Vi är övertygade om att det kommer att bli ett lyft att flytta till lilla Bjärred. Det enda mörka moln jag kan se på himlen är hur Oscar kommer att reagera på att lämna sitt nuvarande dagis och alla kompisarna där. Men, jag vägrar att måla fan på väggen och är säker på att han kommer att stortrivas i vårt kommande hem.

Glasskiosken med skånes bästa mjukglass ligger toknära vårt nya hem. Bara en sån sak…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s