Ännu en fundering på Discovery

Idag läste jag på Aftonbladets hemsida att man 23.09 i tisdags, den 19 december, hade kopplat loss Discovery från rymdstationen ISS. Enligt planen skulle de placera ut några satelliter innan man åter skulle ge sig ner på moder jord. Precis som vid den försenade uppskjutningen är inte vädret på NASA:s sida. Prognoserna för fredagen, då rymdfärjan ska landa är inte bra. De ger Discovery endast 40% chans att kunna genomföra en landning på ett så säkert sätt som möjligt.

Tydligen kan Discovery vänta där ute i det eviga i ett dygn sen tar bensinen slut.

Jag kan inte låta bli att fundera på varför i hela friden de inte kunde få väderprognosen innan de kopplade loss sig från ISS. Det måste väl ändå vara bättre att hänga med ISS ytterligare några varv runt klotet och där invänta någorlunda stabila prognoser.

Alternativet att puttra runt där uppe för att en kallfront omöjliggör landning, till dess att bensinen tar slut ter sig som ett ”icke-alternativ” och, för den delen, som ett oerhört korkat val.

Tänkte ni på att Christer Fuglesang fick göra hela tre rymdpromenader istället för de planerade två. Vilken lyckost. Nu fick han spendera 18 timmar i sin egen avföring istället för 12…

Kapten Zoom -full fart mot jorden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s