Fågelsång i rymden

Jaha, så har då Christer Fuglesang fått komma ut i rymden och en hype av sällan skådat slag har utspelats här i Sverige. Själv är jag skeptisk till det hela och undrar ifall någon verkligen kan höra fågelsång i rymden eller om det hela egentligen mer bidrar till att ingen kan höra fågelsång på jorden heller.

Det här fotot på uppskjutningen av Discovery har spridits runt världen. Jag gillar fototskarpt, men det är väl också det enda jag är positiv till med hela den här rymdhypen.
Tidningen Aftonbladet. Finns det någon instans som på ett mer påtagligt, sensationsjounalistiskt och smaskigt sätt försvarar den äckliga dubbelmoralen? Bara veckor före Discovery gick till väders lanserade Aftonbladet en hel site som de kallar ”Klimathotet.” I denna basuneras det ut vad som orsakar den globala uppvärmningen, vilka konsekvenser det får och vad vi alla kan göra åt det. Bland annat kan den enskilda människan, enligt Aftonbladet, göra en insats genom att flyga mindre och åka mer tåg. Flygbränsle, eller förmodligen den otillräckliga förbränning som flygplansmotorer har, är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen. För mig hade det varit mer naturligt om Aftonbladet verkligen hade ifrågasatt det här med rymdfärder. Om man vill framställa sig som främjare av ett sundare tankesätt och agerande för att minska den mänskliga påverkan av jordens klimat borde man verkligen försöka efterleva dessa ambitioner själva. Hur mycket ämnen som ökar den globala uppvärmningen släpps ut vid uppskjutningen av en rymdfärja? Vågar man gissa på att det är ohyggligt mycket. Kanske lika mycket som Sveriges samlade motorfordon släpper ut på ett dygn? Två dygn? Jag vet inte, men om ett flygplan som förbrukar avsevärt mindre mängd flygbränsle än en rymdfärja är en stor bidragande faktor till den ökande globala uppvärmningen så torde det stå bortom allt tvivel att en rymdfärja är sju resor värre. Är detta egentligen försvarbart?
Som de flesta andra är jag totalt oinsatt i rymdforskning och vad som är syftet med så väl rymdfarkoster som med rymdstationer. Det vore intressant att få veta hur man kan försvara en så miljöovänlig handling som en rymdresa. Vad är den egentligen bra för? Vilket syfte har en rymdresa? Finns det inte andra behov på jorden som bättre hade behövt alla de miljarder som en rymdresa kostar? Fattigdom? Sjukdomar? Fredsarbete? Alternativa energikällor? Innovationer för att minska användandet av fossila bränslen?
För mig är det en gåta att en rymdresa med en svensk ombord kan hetsa upp så många i vårt avlånga land. Folk till och med ställde sina väckarklockor för att släpa sig ur sängen och till teven mitt i natten och se direktsändningen från Kennedy Space Center. Ja, det kan väl vara ett visst mått av historisk händelse, men ändå. Vi pratar om 02.45 och det var ju inte direkt den första resan ut i rymden som människan gjorde.
Jag läste en artikel som handlade om framtidens flygplan. Framtiden i detta fallet handlade om 2011, vilket inte är allt för långt borta. Motortypen som man håller på att utveckla har endast vatten som restprodukt. Inte några avgaser. Bara vatten. Kanon! Tänk så mycket den summan som den nu pågående rymdresan med Discovery totalt kommer att kosta, kunde göra för att påskynda och effektivisera utvecklingen av en så revolutionerande motor. En motor som dessutom är helt rätt i tiden och som hade gjort att flygplan inte längre hade varit en bidragande faktor till global uppvärmning. Rymdresan kostar 900 miljarder. Tjena.
Med minnesbilder från Killinggängets skildring av Fuglesangs ibland förtvivlande väntan ler jag åt det hela. Vilket spektakel. Tänk att göra denna enorma resan ut till en rymdstation för att där bland annat bli väckt till Waterloo med ABBA och efter detta ge sig ut på en dryga sex timmar lång rymdpromenad iförd blöjor av extra absorberande material. Tänk vilken känsla att få göra på sig samtidigt som man ser en, förmodar jag, fantastiskt mäktig soluppgång.
Det tar tydligen fyra timmar av förberedelser innan man kan ge sig ut på rymdpromenad. Att klä av sig brukar ju gå fortare än att klä på sig så säg att avklädnadsproceduren tar två timmar. Det ger de båda rymdgängarna cirka tolv mysigt äckliga timmar i välfyllda blöjor. Var det detta du längtade efter under alla dina strävfulla år av trogen väntan på din tur Christer?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s